Waar komt mindfulness vandaan?                      

De wijsheid van Boeddha

Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude oosterse meditatietechnieken. Boeddha zocht zijn leven lang naar een manier om z’n wilde geest te temmen. Uiteindelijk kwam hij tot verlichting door zich terug te trekken en zich helemaal te wijden aan meditatie.

In de jaren zestig kwamen diverse boeddhistische leraren naar het Westen; ze brachten meditatie en mindfulness mee. Vooral Thich Nhat Hanh werd hier bekend. Hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn mengde deze oosterse wijsheden met zijn eigen westerse inzichten. Hij ontwikkelde cursussen mindfulness op de universiteit van Massachusetts die acht weken duren, en kwam tot de conclusie dat door meditatie de constante maalstroom van gedachten kan worden stilgelegd. Het resultaat: de cursisten zaten lekkerder in hun vel en waren blijer. Daarna paste hij zijn inzichten toe op depressieve mensen. De therapie sloeg aan en inmiddels passen therapeuten en coaches over de hele wereld ’m toe. Jon Kabat-Zinn wordt daarmee gezien als de grondlegger van mindfulness in het Westen.

Vandaag de dag is ‘mindfulness’ een ingeburgerd begrip. Maar achter dit ene woord gaan verschillende vormen schuil. Met mindfulness wordt de vaardigheid bedoeld om de geest tot rust te brengen, maar ook een manier van leven vanuit overgave en liefde, én een therapie tegen bijvoorbeeld stress en angst. Een techniek die kan helpen om lichter en bewuster te leven.

’Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten’ 
- Boeddha

Oprah: Interview met Thich Nhat Hanh | Happinez Mindfulness

  (blog1)